Filmrecension: The IllusionistTitel: The Illusionist
Skådespelare: Edward Norton, Jessica Biel m.fl.
Genre: Drama/Sci-Fi/Mysterie/Thriller
Releaseår: 2006
Speltid: 1h50min
Källa: http://www.imdb.com/title/tt0443543/

Jag tänker inte skriva några a4 om denna film, även om den enligt många säkert är värd det. Jag blev fängslad vid filmen, och ville inte sluta titta. Det är alltid ett plus. Tar man gärna en fikapaus, eller pratar bort vissa scener, då vet man att filmen max får 3-4 i betyg på skalan 1-10.

Filmen handlar om en fattig bondpojke som växer upp i Wien någon gång tidigt 1900-tal. Enligt sägen skall han ha träffat på en trollkarl som gjorde några fantastiska trollkonster, som fick honom att börja fascineras över magi och trolleri. I tonåren träffar han en flicka i hans egen ålder, som han snabbt fattar tycke för. Då flickan är av högre social rang än han själv, förbjuds de att träffas. Självklart kan mycket lite hålla två kära ungdomar ifrån varann, och så även här. Efter hot blir pojken dock tvungen att bege sig från staden för att inte riskera livet.

Några år senare återvänder pojken, som nu är vuxen, till staden där han växte upp. Han har dedikerat sitt liv till magin, och livnär sig nu på att uppträda på scen som trollkarlen, eller illusionisten, Eisenheim. Som ni förstår sammanförs de båda igen under en av hans shower och relationen får nytt liv. Detta är något som inte uppskattas mer än i unga år, då denna flicka nu skall vigas med stadens kronprins, och bli hertiginna.

Jag uppskattar hur filmen snabbt byter karaktär, och hur man kastas från en händelse till en annan. Klassiska "bra på IMDB"-filmer får en plötslig vändning och allt avslöjas på slutet. Ofta visar sig allt vara annorlunda än vad det såg ut som, och så även i The Illusionist. Ofta är det något som sätter pricken över i:et i en redan spännande och bra film, även om det kan se lite overkligt ut, som i detta fall. Skall inte förklara något om slutet, men det känns lite väl otroligt här.

Betyg: 7/10

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0