Fiskeweekend 1-4/10

Imorgon åker jag direkt från jobbet till sommarstugan i Årjäng, där jag möter upp med pappa. Vi hoppas kunna hinna ut en kortis på sjön innan solen gått ner, men det får vi se. Mycket att förbereda inför en helhelg av fiske.

Ska bli kul att testa fiskelyckan i sjön såhär på hösten, det har vi faktiskt aldrig gjort förut. Det har i stort sett varit uteslutande sommar(semester)fiske där. Gäddan har ju sin stora huggperiod innan isläggningen, när vattentemperaturen sjunkit en aning, för att äta upp sig inför vintern, så vi håller tummarna!

Idag kom vår motor, som vi köpt ihop. Det är en eldriven motor till båten i stugan, som underlättar allt fiske väldigt mycket.
Frisk igen - åtminstone enligt herr doktor

09.30 idag fick jag läkartid. Jag behövde veta om herr doktor tycker att jag skall sjukskriva mig ännu längre, eller om det är dags att jobba. Halsen är inte helt bra, och det är det som gjort att jag stannat hemma. Jag har inte känt mig förkyld enligt klassiska symptom; huvudvärk, trötthet, nästäppa/rinnsnuva utan det är i stort sett bara halsen som bråkar. I början var jag lite av allt tidigare, men vad gör man om man känner sig frisk med vaknar med hes röst och ömt svalg?

Läkaren lyssnade på mina lungor, tog ett blodprov och tittade i svalget. Inga problem så vitt han kunde se. Det var ändå goda nyheter! Han tycker att jag till och med kunde börja träna nu, efter att jag frågat det. Det är ju skönt! Tror dock inte det blir mer än kanske ett pass denna korta vecka. Jag ska nämligen iväg på weekend torsdag-söndag till sommarstugan med farsan! Fiske, det kanske ni anade, och mycket riktigt är det det som är helgens agenda. Inför vintern käkar gäddan upp sig så vi håller tummarna för bra hugg! Mer om fiskehelgen sen kanske.

Nu är det faktiskt läggdags. Jag och Sandra brukar sällan släcka innan 23, men ikväll blir det tidig natt. Vi var uppe lite väl länge igår, och det känns i huvudet nu.

Godnatt go'vänner!

Bok- och filmrecension: Låt Den Rätte Komma InTitel: Låt Den Rätte Komma In
Författare: John Ajvide Lindqvist
Utgivningsår: 2004
Antal sidor: 415
Källa: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373426

Titel: Låt Den Rätte Komma In
Skådespelare: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar m.fl.
Genre: Skräckdrama
Releaseår: 2008
Speltid: 1h 55min
Källa: http://www.imdb.com/title/tt1139797/

Igår läste jag ut boken "Låt Den Rätte Komma In" av John Ajvide Lindqvist. Idag såg jag filmen, som jag redan från bokens första kapitlet såg fram emot att se. Jag vet, speciellt i efterhand, att jag egentligen hade velat se filmen antingen på bio eller på en bra hembioanläggning, men jag orkar inte klandra mig för att jag tittade på den på datorn i dagsljus.

En kväll i Stockholmsförorten Vällingby, luras en trettonårig pojke in i skogen av en man. Mannen söver pojken med halotan, och hissar sedan upp honom i ett träd med hjälp av ett rep och en vinsch. Han skär av pojkens hals, och tappar honom snabbt på blod. Mordet kommer att sätta skräck i den novemberkalla huvudstaden, som nu undrar vad det är för slags psykopat som går lös.

Oskar är tolv och bor i en närliggande förort, Blackeberg, under tidigt 1980-tal. Han lever ett förtryckt och olyckligt liv. I skolan har nämligen problembarnen valt ut honom till förste, och till synes ende mobboffer. Han har aldrig vågat slå tillbaka, utan gör sitt bästa för att tänka bort allt våld han får utstå, både psykiskt och fysiskt. Väl hemma i säkerhet planerar Oskar att en dag våga ge tillbaka, men tankarna är långt ifrån att bli verklighet, så det är trädet på gården som istället för Jonny (Conny i filmen) och hans medhjälpare får knivhugg efter knivhugg i sig.

Då står hon där, på gårdens klätterställning. Eli - en tjej i Oskars ålder. Han märker direkt att hon inte är som alla andra, då hon luktar väldigt konstigt, och pratar mer som de vuxna än honom. De ses ute på gården kväll efter kväll och börjar komma varann närmre för varje gång. Oskar har inga andra vänner, så han uppskattar hennes närvaro mycket, även trots att hon inte är som honom.


Jag tänker inte recensera filmen mer än så, då jag önskar alla som tänker läsa boken eller se filmen, all spänning själva. Det finns inget värre än när man spoilar ett bra verk i förväg.

Låt Den Rätte Komma In var en sån bok som bara blir bättre och bättre ju längre man läser. Lässtunderna blir allt längre ju längre in i boken man kommer. Den är inte skriven så som amerikanska (och ibland svenska med för den delen) böcker kan vara ibland, som t.ex. Dan Brown-serien (DaVinci-koden m.fl.) där varje kapitel slutar olidligt spännande, utan här handlingen mer kommer krypandes. I början visste jag egentligen inget om varken boken eller filmen, mer än att det är en svensk vampyrfilm. Med bara det i bagaget plockade jag boken ur en pocketrea i Västervik i somras under min och Sandras semester där. Började läsa den för någon vecka sedan, under min sjukvecka.

Boken är skriven med ett bra språk. Jag tycker även om att det är väldigt lätt att särskilja dialog och tal med berättandet. Den är dock tryckt med väldigt liten text, åtminstone i pocketutgåvan. Det gör att det är lite svårt att läsa den om man är trött, vilket jag tyvärr ofta är när jag läser innan jag ska sova. Det kanske dock är lika bra, då märker man när det är dags att lägga ner den och sova istället.

I filmen står Tomas Alfredson bakom regin, som bland annat gjort Fyra Nyanser Av Brunt med Killinggänget. Jag har idag läst några recensioner av filmatiseringen av Låt Den Rätte Komma In, och håller med om att han bantat bort lite väl mycket av handlingen i boken när den översatts till film. Några karaktärer finns inte med alls i filmen, och vissas roll har minskats kraftigt. I stort sett varje scen är ändrad på något mer eller mindre viktigt sätt, vilket jag som nyss läst boken kan störa mig på, beroende på vilken version jag själv föredragit. 20-25 minuter extra detaljer, och lite mindre förändringar från originalhandlingen hade höjt mitt helhetsbetyg. Jag skall dock ge Alfredson credits för att ha valt att filma vissa scener så som han gjorde, det trodde jag nämligen skulle bli svårt att återge bra i film när jag läste dem i boken.

Om man ska analysera skådespelarinsatserna tycker jag faktiskt att det brister här och där. Det känns tyvärr att det är film. Då menar jag att man kan se och höra att skådespelarna inte är speciellt erfarna. Det är lite "läsa från ett papper" i vissa dialoger. Jag värdesätter trovärdighet i reaktioner, uttal, ansiktsuttryck och rörelser, och det är där det brister ibland. Det förmedlas helt enkelt inte lika mycket rädsla, kärlek, frustration, sorg och så vidare, som jag skulle kunna önska. Trots det är Låt Den Rätte Komma In en film som kultursverige skall vara stolt över, och en film som jag gärna ser igen när tillfälle ges.

Som ni kanske märker föredrar jag boken, och det avspeglas i betygen. Jag rekommenderar dock både boken och filmen varmt för er som funderar på att läsa eller se den.

Betyg boken: 8/10
Betyg filmen: 6/10

Här var det tyst...

... vilket inte är meningen. Jag har inte bloggat för att jag har inte känt att jag har haft någon kreativitet. En av de första sakerna jag sa när jag började blogga är att jag ska inte sitta o skriva en massa skitinlägg utan innehåll, då får det hellre bli mer sällan. Kvalitet för kvantitet, helt klart.

I veckan som gått har jag varit sjuk alla dagar utom fredag, vilket var en rejäl flopp mot hur mina planer för veckan såg ut. Den här veckan hoppas jag att slippa negativa överraskningar.

Om allt går rätt kommer jag kunna börja träna igen onsdag/torsdag. Vill inte köra hårt förrän jag känner att förkylningen är helt borta, för känner jag min egen kropp så vet jag vad som händer, då blir jag sjuk igen. Och då och då under helgen, har jag fått en känning i näsan och halsen, att ett stänk är kvar, så jag måste avvakta. På tal om att inte kunna träna när man är sjuk - det skadar verkligen mig och mina planer på att kapa ett par kilon i vikt. Jag tycker att det är jättesvårt att vara duktig och sund i kosten, om jag inte får träna som jag vill. För mig skapas det fettförbrännande kaloriunderskottet genom en kombination av hård träning och sunda matvanor. Inte bara extremt sunda matvanor, men stillasittandes. Då blir det omvänd effekt istället, att jag under tiden jag inte kan träna, äter jag betydligt sämre. Trots att jag vet att jag kommer återgå till allvaret igen när jag kan träna igen, så är det fortfarande kalorier i onödan jag stoppar i mig. Mycket av den anledningen har jag förhoppningar på att komma tillbaka in i gymmet igen den här veckan.

Skall dessutom kolla upp om det finns någon möjlighet att lägga bokning i sporthallen för både badminton och innebandy. Min klubba och mitt racket har legat och samlat damm länge nog nu!

Ni vet väl att rabarber baklänges blir babar? En palindrom, alltså.

Jag såg en mycket härlig annons på sidan www.upphittat.se.

Jag hittade din rabarber på Haglundsbron igår. Den låg där så inbjudande på räcket och verkade vara precis lagom mycket till en smulpaj. Jag såg mig noga omkring, och det fanns ingen möjlig ägare i närheten. Så jag tog den. La rabarber på den.

Nu har jag haft lite svårt att sova sen dess och vill nog gärna ge tillbaka den om det går.

Hör av dig, rabarberägare!See for yourself: http://www.upphittat.se/view.asp?id=4581

Sjukskriven - inte så jag ville inleda veckan

Vaknade med väldigt ont i halsen. Ingen större tvekan om att det blev till att sjukskriva sig. Tack vare Mucoangin, en tablett från Apoteket, kan jag svälja igen. Så här sitter man, insvept i morgonrock, med halsont och snörvlig näsa och försöker fördriva tid. Just nu sitter jag och försöker tipsa Robin om musik han ska ha till hockeyns "omklädningsrummet-skiva", men det känns som att min och hockeylagets musiksmak skär sig en aning, så jag har inte så mycket att erbjuda dem.

Vad gör ni när ni är sjuka? Jag tänkte titta på första avsnittet av Roast på Berns, sedan kanske nån film ur arkivet. Har ju en halv bok kvar att läsa också, får se om jag har ork till det.

Här har ni en grym liveakt att njuta av under tiden jag ligger och degar:Intressant vecka

Det kommer att bli en mycket bli intressant vecka, det kan jag lova. Det vankas både tacokväll, fisketur och mycket annat. Planen är att jobba över ett par timmar också. Jag ser mycket fram emot vecka 38.

REA på Görans Sportfiske i Eskilstuna

Det var "Ta 3 betala för 2" på Görans Sportfiske i Eskilstuna. Passade såklart på att köpa några wobblers, som per styck är ganska dyra (90-150kr), så då får man ju ut mycket av erbjudandet. Hela kalaset gick på 709kr, men till ordinarie pris hade det kostat 1093kr. Det blir ungefär 35% rabatt, vilket får anses som ett kap!


Ensamtorsdag får mästerkocken att bekänna färg

Ikväll har jag varit helt ensam. Inte så vanligt på en torsdag faktiskt, med tanke på att Sandra inte jobbat så mycket kväll. Nu gör hon dock det mer eller mindre hela tiden. Hon kommer hem efter mig varje dag, förutom någon enstaka dag då hon slutar tidigt. Det ställer ju lite mer krav på mig, då hon i vanliga fall, med sina tidigare jobb, haft tid att preparera kvällsmat och ditt och datt i hemmet. Nu blir det jag som får agera master chef, något jag inte är alldeles för van vid. Dålig på att laga mat är jag dock inte, måste sägas, men jag är inte speciellt erfaren. Ska bli roligt att träna och bli bättre. Ikväll kommer inte Sandra förrän 21.50 ungefär, vilket gör att hon bara tar någon macka, men annars hade jag nog fått servera henne något ur min tunna, ack stolta repertoar. Frågan är bara vad.

Har ni några tips på maträtter, som håller i ur och skur, och som passar någon som inte skulle klara kvalet till Kock-SM 2010? Skriv ner det i en kommentar, så får du en puss.

Grå dag med bra avslut

Idag har det dock varit en ovanligt grå dag. Inget speciellt hände på jobbet, jag kände mig tung i både kropp och sinne. Hämtmaten, som jag egentligen inte var sugen på, gjorde inte direkt susen heller. Förkylningen börjar verkligen ta ut sin rätt tror jag. Jag och Sandra köpte Kan Jang, färskpressad apelsinjuice, och lite andra vitaminbomber för att driva ut den onda smittan. Ingen av oss önskar karensdagar på samvetet..

Som tur var räddades dagens helhetsbetyg av vissa punkter:

* Jag och pappa har bokat en helg i stugan i oktober, grymt att komma bort för en stunds fiske och umgänge.
* Sandra och jag har haft en skön TV-kväll med Trinny & Susannah, Idol, True Blood och sist men inte minst, Blackadder.
* Jag ska avsluta kvällen med 30-60 min läsning. Boken börjar bli riktigt bra nu!


Idol 2009

Idol är inget annat än en tradition. Varje år tänker åtminstone jag "ja, det ska jag lätt se!" när den första reklamen för auditionturnén, jag vet inte hur det är för er.

För att summera första avsnittet, måste jag säga att det kändes kort! Jag tycker bara man fick se fem, kanske sex auditions. Åtminstone såna man fick höra kommentarer från juryn på. Kul i alla fall att det är varje vardagkväll (förutom måndagar?), även om man inte kommer se varje avnsitt. Bäst audition idag enligt mig gjorde denna tjej:

http://tv4play.se/noje_och_humor/idol?videoId=1.1191246


Måndag - förkylningen tilltar

Tyvärr har det inte varit någon bra start på veckan. Förkylningen börjar blomma ut rejält, så jag fick till och med besvara mail idag, istället för att ta samtal. Kände mig relativt pigg på förmiddagen dock, förkylningen hade väl inte nått skallen än, tänkte jag.

Vid lunch slog det till. Jag blev väldigt hängig. Efter att jag ätit min lilla matlåda tippade jag på soffan, och sov i 20 minuter. Det är en sak som är guld värd med att kunna luncha hemma.

Jag blev aldrig riktigt alert på eftermiddagen heller, utan satt där och snörvlade och svarade på mail. Tiden gick som tur var dugligt snabbt, och nu är arbetsdagen över.

Jag tror att det blir en lugn kväll i soffan, känns inte mer än rätt. Kanske ska fortsätta i boken jag började i igår - Låt den rätte komma in. Bra inledande 80 sidor, så jag har höga förväntningar.

Förkyld....eller?

Jag har tyvärr ont i halsen, och är tidvis täppt i näsan. Jag vill verkligen inte bli förkyld, eller krasslig över huvudtaget. Jag vill behålla den kondition/form jag kommit in i, även om den kan bli bättre. Det är så jobbigt att behöva starta om från scratch efter en veckas uppehåll.

Är det bara jag som känner att man går och släpar på en smitta, som bryter ut i perioder? Att den aldrig riktigt försvinner, bara lägger sig vilandes då och då, för att sedn hoppa fram när man minst önskar det, och förstöra allt.

Trevlig helg summerad

Det har varit en bra helg - kanske bättre än vad jag trodde den skulle bli, även om den följde planen väldigt mycket:

Fredag - Ture och Lena kom över och åt mat med oss, och tillsammans skruvade vi upp lite grejer i lägenheten. Alltid trevligt!

Lördag - Jag och Sandra inledde med en skön sovmorgon, innan vi tog tag i lite hemmagrejer. Senare åkte grillen på lagom till att Totte och Elin kom, efter lite pill fick vi en grym glöd. Goda tillbehör dukades fram och öl knäpptes för mig och Totte. Fotboll 20.00 lagom till maten - jag, Totte och mamma hade bettat 400kr på Sverige (300kr betalat, tack vare rabatt) och vi höll tummarna för ett Zlatan-mirakel. Som ni alla vet kom det i slutsekundrarna, och jag, Totte och mamma hade plötsligt 840kr att dela på.

Söndag - upp till 8.10 för att vakna vid TVn och "Biggest Loser". Efter programmet blev det frukost och mys, innan jag gav mig ut på sjön tillsammans med Robin och Elf. Vi hade ingen vidare fiskelycka, men det var roligt ändå, som vanligt. Tyvärr fastnade jag i botten efter att ha fått ett rejält napp, så att ett av mina nyaste drag slets av.


Grå vecka, men i slutet av tunneln kommer tåget!

Utöver att Sandra fått jobb, är detta en rätt grå vecka. Har dock tränat bra hittills, tre bra träningspass på fyra dagar. Har egentligen inte fått så mycket annat vettigt gjort än det. Ser mycket fram emot helgen, som består av följande höjdpunkter, som kommer höja veckans helhetsbetyg:

*    Fredag: Sandras föräldrar kommer (förhoppningsvis) hit på fredag.
Äter mat, umgås och hjälper oss med lite saker.
*    Lördag: Totte & co kommer på besök - grillar och knäpper några kalla
*    Söndag: Jag och Robin åker ut på sjön och försöker lura några gösar

Utöver det ska jag försöka fixa lite småsaker på vår BMW, städa allmänt hemma, skicka in försäkringspapper och lite annat stök och plock.

Wohoo!

Min Sandra har fått jobb! 35/vecka i en ICA-Nära-butik i Råby i Västerås! Grattis! :)

RSS 2.0