Gäddfiskehelg i stugan

Jag och pappa hade sedan några veckor innan bestämt att vi skulle göra en rejäl satsning mot de värmländska höstgäddorna. Som het nyhet skulle vi köpa en elmotor, som anlände ett par dagar innan avfärd (se tidigare inlägg). Förväntan på helgen var mycket hög, som sig för inför intressant fiske. Jag såg till att komma ifrån jobbet så tidigt det bara gick på torsdagen, vilket blev 14.45. Fredagen var redan planerad som semesterdag sedan länge. Långhelg alltså!

Jag vet att ni som vill ha nördiga fiskedetaljer är kraftig minoritet bland mina läsare, så därför håller jag en bantad detaljrikedom på den punkten. Bilderna säger mycket nog!

Så snart det mörknat avslutade vi första passet på sjön, och åkte i land. Vi delade på en grillad kyckling och potatissallad. Riktigt gott efter en kall timme på sjön!

Efter en skön, lång natts sömn, var det dags för mer fiske! Vi såg till att tajma soluppgången, så att vi gled ut på sjön så snart det ljusnat. Det var kallt ute, vill minnas att det var runt nollan.

Stugan, som sett sina allra bästa dar under många decennier i släktens ägo, riktigt doftar gamla fiske- och semesterminnen.

Fisket började ganska trögt, med någon liten gädda i timmen ungefär, kanske ännu sämre. Kallt var det i alla fall, men roligt ändå.

Efter några timmar, högg det på pappas drag, mitt på sjön. Skaplig bit, vägde dock lite mindre än vad den enligt oss såg ut att göra. Cirka 3,5kg.


Vi avrundade morgon-/förmiddagspasset och åkte hem till farmor och farfar, som bor inne i Årjäng centrum. De bjöd på god lunch och trevligt prat, som vanligt. Till eftermiddagen blev det mer fiske i lilla Tjärntjärnet, men nu var det väldigt dåligt hugg. Till och från regnade det också, vilket kylde fingrarna mer än önskat. Pappa passade på att fotografera lite från en brygga, med hjälp av kvällens sista solljus.
Vi packade in alla grejerna igen, och avrundade även denna kväll. Jag var lite butter, som ni ser, för den halvtaskiga fiskelyckan. Några öl och lite chips senare blev det god natt.


Lördagen skulle bjuda på en till flötesmetetur på vår hemsjö, innan vi på kvällen skulle testa lyckan i den närliggande sjön Furuvattnet, där det är betydligt djupare och stenigare. En typisk gössjö, tycker vi. Där anser vi också att det bör gå större gäddor, åtminstone fler stora, än i vår egen sjö, så vi försöker ge den tid varje besök vid stugan. Denna gång regnade det redan när vi begav oss ut, så jag skippade faktiskt att ta med kameran. Orkar inte palta med plastkasse för att skydda mot regn, och stressen om man ska ta ut den och fota trots att det regnar. Vi hade ju trots allt kameramobiler utifall att någon rejäl baddare skulle syna ytan.

Det började lovande, med två landade smågäddor efter bara 20-25min. Vi hoppades att de större artfränderna också skulle visa huggvillighet ikväll. Furuvattnet är som sagt en stenig sjö med mycket varierande djup, vilket gjorde det lite surt för våra stackars wobblers. En av mina fastnade i en sten, och linan slets av. Blöh.

Den kraftigt mycket tyngre (och större) båten vi lånar i Furuvattnet gjorde livet lite mer surt för elmotorn. Vinden grep tag i oss och vred båten då och då, men överlag tycker jag inte att det var några problem. Batteriet var fulladdat, och klagade inte trots att vi körde många timmar på steg 4 och 5 av 5. Det regnade större delen av kvällen, och fingrarna, och många andra kroppsdelar tjöt av stelhet och kyla.

Det blev inga hot mot våra personbästan ikväll heller, men en 1,8kgs slemmis, som faktiskt var störst för kvällen, fick bonkas, då farmor och farfar beställt en matgädda. De uppskattar verkligen om man tar upp någon fisk då och då, mitt i allt catch and release:ande.

Söndag, och det sista passet fiske skulle avverkas. Vi var smått buttra över att vi inte haft bättre storlek på gäddorna som landats. Antalet låg någonstans mellan dåligt och helt OK. Vi testade att meta lite agnfisk, men det gick riktigt dåligt. Eftersom vi bara hade några timmars fiske kvar, beslöt vi oss för att trolla tiden ut. Jag landade en stackars snipa, men mer blev det inte för denna helg.


Nya rullen med den lysande orangea linan. Fin combo rent utseendemässigt tycker jag! Linan presterade bra, rullen helt fantastiskt.


Vi sammanfattade helgen, och insåg att vi kanske haft mer nöje av den sociala biten denna gång än själva fighterna. Men så är det ju som pappa sa, guld värt att komma iväg en helg på det här viset. Få riktig kvalitetstid med varann, vilket inte blir alltför ofta med tanke på karriärer, upptagna liv med familjer och hushåll, och 35 mils avstånd oss emellan. Vi avnjöt en god lunch på det nybyggda hotellet i Årjäng, innan vi skiljdes åt. Vi ser redan nu fram emot vårens rus i rullarna..

Kommentarer
Postat av: Theresa

Fina bilder! Och kul med bilder!

2009-10-06 @ 18:59:57
Postat av: Theresa

Fina bilder! Och kul med bilder!

2009-10-06 @ 19:00:06
Postat av: Johan

Tackar! :D

2009-10-06 @ 20:25:12
URL: http://hermanssson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0